Tuinonderhoud

Deze zie je overal.

Deze zie je overal.

De hittegolf die Thailand afgelopen voorjaar teisterde, duurde langer dan normaal. Tot ver in mei was het bijzonder warm. De maand juni zag gelukkig wat regen (zoals elk jaar), maar gedurende de zomermaanden juli en augustus viel er veel minder regen dan normaal. Met als gevolg dat er momenteel watertekort op Samui is. De lokale overheid heeft het kraanwater op rantsoen gezet. Wij hebben daar weinig last van, want onze waterton (waar 1000 liter in kan, genoeg voor 2 dagen met een gezin en tuin) wordt automatisch gevuld zodra er druk op de leiding staat. Evengoed zijn we de laatste tijd wat zuiniger met water in de tuin. Het regenseizoen is hard nodig straks.

Intussen stond in de tuin van de buren een dode kokosnoot boom. De lokale tuinman werd erbij geroepen om deze om te hakken. Dat ging zo:

Posted in Dagelijks Leed | Comments Off on Tuinonderhoud

Potten en planten

De bougainvilles zijn terug.

De bougainvilles zijn terug.

Na de storm eind januari was onze tuin volledig verwoest. Binnen in huis bleef het droog, maar rondom was het een grote zandbak. Door het zoute water van de zee waren de meeste planten niet meer te redden. Dat was even een grote tegenslag, gelukkig wisten de buren te melden dat het 10 jaar geleden was dat er voor het laatst zo’n storm was geweest. Dat soort berichten helpt maar ten dele als je nog aan het vegen en opruimen bent, maar naarmate de tijd verstreek kregen we weer zin om onze tuin opnieuw op te bouwen. Dus togen we enkele keren naar de plantenwinkel hier in het dorp. Alles wordt probleemloos zonder kosten bezorgd, zelfs als je maar een paar potten koopt. Maar wij hadden heel wat nodig, dus tot drie keer toe stond hier een volledig afgeladen pick-up voor de deur.

Zeezicht tussen het groen.

Zeezicht tussen het groen.

Begin maart begon de opbouw van de tuin en inmiddels beschouwen we hem als ‘af’. Voorlopig dan, want er kan natuurlijk altijd wel wat bij. Wel zijn we een beetje doorgeschoten, we hebben eigenlijk veel meer tuin dan we hadden. Behalve aan de strandzijde is ons huis nu volledig omringd door het groen. Wel zo prettig eigenlijk, het geeft rust, ruimte en wat privacy. En als we de buren mogen geloven, gaat-ie zeker 10 jaar mee. Alleen de water rekening is even een dingetje. Die wordt iets hoger. En dan was de maand april ook nog eens de heetste maand van het jaar. Men sprak zelfs over de ergste hittegolf in Thailand sinds 1960. Het zal best. Maximum temperatuur ergens in het noorden van Thailand was 44,3 graden, maar hier op Samui reikte het kwik niet verder dan 35 graden (met hoge luchtvochtigheid, dat dan weer wel). Wat ons ook maar deed besluiten om een airco in de woonkamer te laten installeren. De elektra rekening zal dus ook wel iets hoger uitvallen. Het leek ons in elk geval een goede manier om climate change te bestrijden: temperaturen in de woonkamer zijn sinds de installatie zeldzaam constant!

Posted in Algemeen | Comments Off on Potten en planten

Mayday, mayday!

En toen hadden we zowaar onze eerste overstroming te pakken. Een zware storm in combinatie met springtij (volle maan) zorgde voor 4 meter hoge golven. We waren aanvankelijk nog wat laconiek aan het filmen, maar op een gegeven moment drong de ernst van de situatie wel tot ons door. Het hoogtij duurde bijna twee uur, en al die tijd zijn we als bezetenen bezig geweest om ons huis in elk geval binnen droog te houden. Het filmen had toen even geen prioriteit. Toen de zee zich weer enigszins terugtrok, resteerde een grote zandbak rondom het huis. Kortom: werk aan de winkel! Hieronder een korte impressie.

Posted in Dagelijks Leed | Comments Off on Mayday, mayday!

Weerbericht

12112268_753251394821390_8489133234605871759_n

Posted in Dagelijks Leed | Comments Off on Weerbericht

Aliens, of toch een meteoor?

meteoorWe zitten net rustig buiten op het terras met een wijntje. De temperatuur is prettig, de zee rustig, en de hemel licht bewolkt, al kunnen we dat niet goed zien, want het is erg donker, de afnemende maan is nog niet op. In de verte naar het noorden zien we de lichtjes van Koh Phangan. Een fijne avond, tijd voor een goed gesprek. Ik neem een slok en wil net iets zeggen als we ineens een felle groene kleur aan de noordelijke hemel zien. Een oranje gekleurde streep erachter. Ik verslik me bijna zo fel is het. Het enige dat we kunnen uitbrengen is “Wow!” We speculeren wat het geweest zou kunnen zijn. Aliens die ergens bij Koh Phangan zijn geland is wellicht een aantrekkelijke gedachte, maar we houden het op een meteoor. Als we wat later op de avond internet raadplegen blijkt dat ook te kloppen. Het betreft een meteoor die deel uitmaakt van de Tauried meteor shower. Lees er hier alles over. Wat ons nog het meest verbijstert, is dat de meteoor ook boven Bangkok zeer goed te zien was, en dat is zo’n 500 kilometer noordwaarts! Dus ter vergelijking: je zit op een terras in Amsterdam, ziet wat wij zien, en de meteoor blijkt nog verder dan Parijs te zijn neergekomen. Het beeld hieronder werd opgenomen in Bangkok, vanaf een zogeheten dashcam, een vaste camera op het dashboard van je auto. Zo licht als in Bangkok werd het bij ons niet, dat zal toch met de afstand te maken hebben (bij ons zag het eruit als op de foto hierboven), maar het betreft hetzelfde object. Tot 10 november kunnen meteoren als deze overal ter wereld worden waargenomen. Dus ga er maar eens voor zitten (of liggen) de komende nachten.

Posted in Algemeen | Comments Off on Aliens, of toch een meteoor?